donderdag 25 juni 2015

Yellowstone day I

Na een stevig ontbijt in onze Cabin... En mijn post van de avond ervoor in de WiFi-Cabin op te laden (we hebben geen WiFi in de Cabin maar op 10m van de onze staat een Cabin waar je kan gaan WiFi-en, wat betekend dat we altijd naar ginder moeten om aan te loggen) rijden we richting park. We logeren in west Yellowstone, dat is een dorpje...allicht opgericht op toeristen te accomoderen, vlak aan de west ingang van het park.
Al gauw blijkt
Aan de file te zien aan de ingang dat we niet alleen zullen zijn in het park.

Vandaag staat er op bet programma: een eerste dosis geisers en warmwaterbronnen.

We beginnen met  Lower Geyser basin, en zoals verwacht zijn we niet alleen...

Gelukkig zijn er genoeg warmwaterbronnen en geisers for everyone, we steken een bus toeristen voorbij en kunnen algauw een foto nemen zonder een hoop onbekenden


Kunst


Na de warmwaterbronnen zijn de modderpoelen, degene op de foto de Fountain Paint pot, en hij heeft zijn naam niet gestolen, mijn slechte foto maakt dat het effect wat weg is maar de modder heeft best wel verschillende kleurtjes en spuwt best wel hoge bellen de lucht in...
Blub...
De opborrelende modder is eigenlijk ontbonden rots onder invloed van de brandende zuren.

We wandelen wat verder en hebben geluk : 
De White Dome Geyser treed in werking zijn straal in ongeveer 9 meter hoog, er vlak naast zou de grootste geiser ter wereld staan, de Great Fountain Geyser, hij spuit water 65m de lucht in en doet dit iedere 8 tot 12u... Natuurlijk niet op het moment dat wij er zijn... Alweer geen geluk, twee jaar geleden hebben we hem ook niet in werking gezien :(


We volgen de weg met de auto naar de Midway Geyser basin.
Hier liggen de grootste en wat mij betreft mooiste warmwaterbronnen van het park, en de op 1 na grootste ter wereld...euh Google knows waar de grootste ligt! 


De Grand Prismatic spring heeft een diameter van bijna 100m. Hij ontstond nadat de Exelsior Geyser, die er vlak naast ligt uitbarsten, in 1880. Het water spoot 90m hoog, Meer dan 47uur heeft hij toen onophoudelijk water gespoten en sindsdien... Niets meer.

Geweldige uitzichten trouwens bij de Excelsior geiser ... :/

Vandaaruit rijden we verder naar Old Faithful, en we hebben chance! 10min na onze aankomst begint Old Faithful aan zijn getrouwe (pun intended) spektakel.
Enne wij waren daar dus niet alleen eh
 

Old Faithful kreeg zijn naam omdat hij steeds weer om de 90 tot 120min ongeveer 5 minuutjes zijn kunstje laat zien... Hij is zo stipt dat de Rangers met een foutmarge van een 10tal minuutjes kunnen voorspellen wanneer hij zal uitbarsten. 

Na een bezoekje gebracht te hebben aan de plaatselijke souvenir and general store -ze hebben hier weird beer- 
Zetten we onze weg verder...

Niet ver daarvandaan kwamen we de Mud Volcano en Sulfur Caldron tegen, dit zijn borrelende zwavelbekkens en stomende vulkaanspleten die zwavel uitstoten, van vorige keer wist ik nog hoe neig zwavel kon stinken...
En dit maakte ook nog vreemde geluiden...

De grond is hier bezaaid met warmwaterbronnen en fumarolen (steam vents) dit zijn... Gaten in de grond waar kokend water vermengd met magna in opborrelen. Ik heb ni echt mooie foto's maar als ik mij ni vergis zijn er in Norris, waar we overmorgen naartoe gaan fotogeniekere fularolen, dus die foto hebben jullie nog tegoed !
Onderweg op het padje komen we deze oude bekenden tegen:Wandel wandel terug naar de auto to plots :

Verdwaalde Bison...
Blokkeerd de weg om de parking af te rijden...
Toch nog maar een fotootje vanuit de auto...

En de toon is gezet we zetten de weg verder en komen de ene na de andere kudde Bisons tegen.

We passeren ook nog even langs de Upper and Lower Falls in de grand canyon of Yellowstone maar gezien we daar morgen nog eens terug naar gaan wegens.. Te laat en de canyon ligt in de schaduw... Hier toch nog wat slechte foto's.
Lower Falls ... 90m diep !
Mondt uit in de Yellowstone rivier die door de canyon klieft... De Canyon is 38 km lang en op sommige plekken 1,2km breed, op bepaalde plekken is hij 360m diep. 

We besluiten terug naar het hotel te rijden komen deze zeldzame furry-friend tegen:
De grijze wolf! Excuus for the blurry picture maar dit beest stond nu niet bepaald naast de weg en ik heb alleen laar mijn travel-lens bij! Still it looks like a gray wolf!

Terug aangekomen in het hotel andermaal gebbq-ed!Geen opmerkingen:

Een reactie posten