vrijdag 26 juni 2015

Yellowstone day III: Geisers, hot Springs and road work

Onze laatste dag in Yellowstone bracht ons naar de geisers van Norris.

Het bassin ligt op 2281m hoogte en herbergt de warmste geisers van het park, de temperatuur kan oplopen tot 374°C. 
Dit is de steamboat geiser, de grootste ter wereld :))' 91m hoog. De laatste keer dat hij nog eens een zware uitbarsting heeft gehad was in september 2014, maar kleinere uitbarstingen van een 9 Á 13m hoog heeft ie wel frequent, hij werd trouwens wat actief toen we er stonden.

De grond is hier ook bezaaid met warmwaterbronnen en fumarolen (voor uitleg zie twee dagen geleden :)) 


En tenslotte vindt je er ook nog modderpoelen waarin kokende modder opborrelt, wat eigenlijk ontbonden rots is onder invloed van zuren.

Nog zo een warmwater bron, de kleur wordt gemaakt door bacteriën (is wat er staat uitgelegd op het bordje)... En had ik al verteld hoe erg zwavel stinkt?!

We volgen het houten padje langs de vele geisers, warmwaterbronnen, steam vents,.., tot we plots bij een actief geisertje komen.
Na een minuutje houdt ie ermee op...
Een klein poeltje met water is al wat overblijft..  Tot plots
Ook al het water verdwijnt... 
Wat verder door is de porcelain basin afgesloten voor werken...
Gans dat gebied konden we dus niet bezoeken, ondertussen was de zon even achter de wolken verdwenen wat de geisers en bronnen een heel erg andere kleur geeft.

We kruipen dan maar weer in de auto, richting Mammoth hot Springs.
Onderwegen verliezen we nog wat tijd tijdens de wegenwerken, maar we hadden geluk en waren de laatste wagen die nog door mocht in de stroom. Hier vragen ze aan de laatste auto om de 4 pinkers op  te zetten zodat de mensen die de auto's aan de andere kant tege houden weten dat wij de laatste wagen in de rij zijn :)


Na een chicken sandwich zijn we klaar voor Mammoth hot Springs.


Dit zijn kalkterrassen in de rotswand waarlangs warmwater naar beneden loopt, het water neemt grote hoeveelheden kooldioxide op waardoor het water zuur wordt en het de kalkrots langzaam aantast, dat maakt de witte onderlaag, het is ook die onderlaag dat bacteriën en algen vasthoudt waardoor je die verschillende kleuren (groen, oranje,..) krijgt.
Een Park Ranger waarschuwd ons, "je vinger is geen thermometer" meaning dat je uit het water moet blijven, om de reden die ik hierboven uitleg.

Trouwens: how very american of us om een softdrink mee te brengen naar een natuurfenomeen :)

Hier nog wat foto's van de hot Springs die langs het houten pad liggen.
Echt wel zeer mooi hoor, maar veel meer over deze dingen zeveren kan ik ni echt... Je moet een pad en trappen naar boven volgen totdat je het uitzicht over de verschillende terrassen hebt.
Op zich lijk je je wel op mars te bevinden.
Tijdens het verder rijden door Mammoth liggen de rendieren tussen de auto's op het grasveld


Een Park Ranger houdt een oogje in het zeil zodat de dieren niet aan auto's beginnen knabbelen en er geen gekken rendieren willen gaan aaien.

Even uit het park komen we nog wat berggeiten tegen

En vandaaruit is het nog 3uurtjes rijden naar Helena, het einddoel van vandaag.

In de walmart in Helena nog vlug een rifle gekocht...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten